/ БАН
Общо 28 международни експедиции с участието на световноизвестни учени са организирани на научно-изследователския кораб "Академик", откакто той се използва за научни цели.

Корабът е бил 2093 дни на море и е пропътувал повече от 120 000 морски мили, съобщи директорът на Института по океанология на БАН проф. Снежана Мончева на официалното откриване в БАН на изложбата "35 години НИК Академик".

Единственият в страната научно-изследователски кораб използва нови технологии за обследване на морето и по този начин България участва във важни европейски инфраструктури като EUROFLEETS и EuroARGO.

Директорът на института проф. Снежана Мончева връчи плакет на научно-изследователския кораб "Академик" на Българската академия на науките, на Министерството на образованието и науката, и на Министерството на околната среда и водите за институционалната подкрепа, оказвана на учените. Тя припомни, че корабът "Академик" може да бъде използван до 2022 г., когато предстои да му бъде направен ремонт.

Изложбата "35 години НИК Академик" включва три тематични блока, които представят историята и експедиционната дейност на научно-изследователския кораб. На откриването е прожектиран и мултимедиен филм за международната експедиция "БИО - ОПТ 2019".

Експозицията ще бъде отворена за посещение до 21 юни и е посветена на 150-годишнината на БАН.