Общинари източили над 1 млн. лева за военноветерани
Общинари източили над 1 млн. лева за военноветерани / снимка: DarikNews.bg, Благоевград - Любима Калпачка

Агенцията за държавна финансова инспекция в Благоевград констатира неправомерно източване на 1 128 459 лева от Централния бюджет за лекарства на ветерани и пострадали от войните в Петричко, в периода 2006-2011 година.

Докладът, в който подробно са отразени финансовите "операции" от страна на администрацията на кмета Вельо Илиев, е депозиран за възбуждане на наказателно преследване в Окръжната прокуратура в Благоевград. Копие от него е изпратен и до председателя на Общинския съвет в Петрич Стоян Николов, съобщиха за Дарик.

Специализираната проверка на Агенция "Държавна финансова инспекция" бе разпоредена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. В рамките на няколко месеца инспектори Телман Белев, Росен Йовов и Владимир Кенов ревизираха всички налични документи, фактури, справки и оригинални рецепти за отпускани лекарства на правоимащи военноинвалиди и ветерани, налични в счетоводството на Кметска администрация - Петрич и в общинското дружество "Фарма-Петра".

От събраните в хода на ревизията факти, става ясно, че за миналите пет години правомерно са изплатени само 417 лева от изтеглените от Централния бюджет 1 129 000 лева за плащане на лекарствените средства на правоимащи ветерани и пострадали от войните граждани в общината, съгласно Наредба 1, действаща от 2000 година.

Финансовите инспектори са категорични, че неправомерно разходваната сума трябва да бъде върната обратно в държавния ни бюджет. Кметът Вельо Илиев е задължен да стори това до края на юни. Заедно с главницата от 1 128 459 лева, Общинската администрация в Петрич дължи и лихва в размер на 156 000 лева.

Проверяващите са съставили и три акта на градоначалника Илиев за закононарушенията, извършени за три години назад. За периода 2006-2007 година, актове не са съставени, тъй като е изтекъл давностния срок за административно наказание. Глобата, която ще плати Илиев, ще се определи до дни с наказателно постановление, коментираха от държавната финансова инспекция в Благоевград.

360 708 лева са неправомерно изплатените от Община Петрич лекарствени средства за 2011 година. 333 209 лева са платени през 2010 година. 272 598 лева са отпуснати неоснователно през 2009 година, 98 373 лева са за предходната финансова година. 51 026 лева са изплатени нецелесъобразно през 2007 и 3 331 лева през 2006 година, сочат в одитния доклад финансовите инспектори.

Справките за изплащане на парите подписвали кметът Вельо Илиев, заместникът му Христо Батев, главният финансист в Общината Младен Пильоков, ексглавният секретар Туфчо Сандъкчиев и управителят на общинското дружество "Фарма-Петра" Силвия Тренева.

Градоначалникът Илиев е направил писмени възражения по всички точки в изготвения доклад, които инспекторите не зачитат. Напротив, в писмото до прокуратурата се казва, че са предоставяни неверни данни в отчетите до финансовото министерство, което е индикатор за измама.