Община Благоевград дава по 7000 лв. месечно за тъмни улици
Община Благоевград дава по 7000 лв. месечно за тъмни улици / cнимкa: Sofia Photo Agency

Фирмата, която се грижи за реконструкцията и модернизацията на уличното осветление на Благоевград – "Белви" ЕООД, не спазва ангажиментите си по сключения с общината договор, заяви градоначалникът Костадин Паскалев.

При направена от експертна комисия проверка на дейността на дружеството са установени над 16 нарушения, уточни кметът. По думите му въпреки наличието на договореност за 95 % осветеност, в града има цели улици без никакво осветление.

Според финансовия план община Благоевград е задължена да превежда ежемесечно по 6900 лв., без на практика да получава документи за извършените разходи, каза още Паскалев. Той добави, че изпълнителят настоявал и за актуализация на договорената цена от 2 138 138 лв., която според споразумението не може да бъде променяна.

Установени са случаи за отстраняване на кабелни повреди чрез разкопаване от стълб до стълб, като всички строително-ремонтни работи се начисляват на общината, което също е в противоречие с договора. Вместо в тридневен срок, възникнали повреди се отстраняват за 15-20 дни, сочи друга констатация на общинските експерти за нарушение на "Белви" ЕООД.

Даваме срок най-късно до края на май дружеството да се справи с поетите задължения, в противен случай внасяме предложение в Общинския съвет за прекратяване на договора, закани се Костадин Паскалев.

Още новини от Благоевград