/ iStock/Getty Images
Община Благоевград подаде сигнал до прокуратурата с искане да се разследват положителните PSR-тестове, показали миналата седмица, че седем общински служители са с COVID-19, довело до затварянето на общината за 4 дни.

Шест нови случая на коронавирус в Разлог

Това обяви днес на извънредна пресконференция кметът инж. Румен Томов, след като повторните проби на същите в частна лаборатория са дали отрицателен резултат.

Въпреки това служителите остават под 14-дневна карантина, разпоредена от РЗИ-Благоевград. Общо са изследвани 250 служители. При новината, че главният архитект Васил Тинчев е заразен, са изследвани 75 души, от които двама с положителен резултат.

БГНЕС

След това броят на изследваните се е увеличил с още 50 души, от които 5-има са установени като заразени. „Тогава взехме решение да бъдат изследвани всички служители на общината. РЗИ нямаха такава възможност, затова наехме една от най-големите лаборатории в страната“, каза кметът Томов.

Той добави, че днес общината е платила разходите по скрийнинга на още 110 служители, чиито проби са взети от частната софийска лаборатория. Очакват се резултатите да бъде готови утре.

Още двама служители на Община Благоевград са с коронавирус

„След първите тестове хората преживяха огромен стрес“, сподели Томов и каза, че стотици хора са изпаднали в нервна криза. Общината успоредно след първите 7 положителни теста прави повтори такива - на 19-и и 20-и юни.

„До момента е ясно, че 7-те души, с първоначален положителен резултат, са с повторен отрицателен. Общината ще предаде на Районната прокуратура всички резултати от тестовете на служителите си, за да бъде заведено разследване срещу неизвестен извършител“, каза кметът.

Няма нови заразени с коронавирус в Благоевград, общината отваря врати

Той съзря опит за манипулация на данните от резултатите с цел саботаж на работата на общината. „Това ме довежда на мисълта, че хора, водейки се от личните си интереси, подложиха стотици на изпитание. Няма как човек, гонейки личните си интереси - или група от хора, да поставят Общината при такова изпитание. Общината от 3 дни не работи заради тази история.

"Не знам кой, как и какво е направил, но тази преписка ще бъде дадена на районния прокурор за разследване, за да се види кой в какви взаимоотношения и какви действия е предприел, за да се случи тази ситуация“, обяви кметът.

Той завърши пресконференцията с думите, че Общината ще бъде отворена за граждани на 24-и юни - сряда в 8.30 часа, а не както бе обявено на 25-и юни.
БГНЕС