Проф. Ваня Недкова, изтъкнат педиатър, бивш национален консултант по педиатрия, е лекувала и помогнала на много български деца. Проф. Недкова страда от тежко заболяване и по думите на близките й Националната здравноосигурителна каса е отказала лечение в чужбина. Те се обърнаха с призив за помощ, разказва NOVA.

Защо лечението не може да се извърши в България и от какво има нужда проф. Недкова.

Само електронните рецепти ще важат за лекарствата по Здравна каса

„За съжаление преди година майка ми бе диагностицирана с Нехочкинов лимфом. Това наложи дълго и продължително лечение. До този момент то се провеждаше в София. Подадохме документи за лечение в чужбина, защото майка ми не е в хематологична ремисия. Тогава се обърнахме към специализиран център в Германия”, разказва дъщерята на проф. Недкова – д-р Надя Коларова.

Тя обяснява, че центърът в Хановер се занимава именно с такъв тим заболявания. И ако шансът на проф. Недкова в България е оценен на 5%, то в Германия той става 40%.

Здравните власти се обединяват в решаването на основните проблеми в сектора

"Преди около месец проведохме консултация с проф. Гансер, МНН, Хановер, Германия, един от водещи специалисти в областта от световен мащаб, на която той ни даде своето експертно мнение, че при потвърждение на диагнозата, тя е подходяща за осъществяване на автоложна трансплантация дори и при непостигната ремисия.

Проф. Гансер ни предостави данни за ефективността на този тип лечение в тяхната клиника, която е 40% ефективност при 1% смъртност.

За сравнение данните в България при пациенти в ремисия и проведено подобно лечение е около 5% ефективност, при липса на обективни данни за смъртността поради децентрализираният подход, чрез който се лекуват тези заболявания в България", обяснява д-р Коларова.

НЗОК: Трябва да се повиши контролът върху лекарствената политика

„Докато чакахме процедурите на НЗОК майка ми се влоши. Това наложи ние да съберем сумата от 170 хил. евро за два дни от наши близки и роднини. Така осигурихме първоначалното й лечение”, казва още д-р Коларова.

Дъщерята на проф. Недкова казва, че специалистите на НЗОК не са взели важни детайли при взимане на решението си.

МОЖЕ ДА ПОМОГНЕТЕ ТУК

Банкова сметка
Ваня Недкова Недкова-Коларова
IBAN BG74UBBS88881000067222
BIC UBBSBGSF
Банка- ОББ