/ Darik News, архив
Болниците в страната имат възможност спокойно да осъществяват дейността си, информират от ръководството на Националната здравноосигурителна каса, откъдето посочват, че са предложили на Надзорния съвет на институцията някои мерки за решаване на проблемите с недостига на средства.
 
Надзорният съвет обаче не е приел мерките, отложил е решение за заплащане на надлимитна дейност и намалил средномесечната стойност на парите, които получават лечебните заведения, от 137 млн. лв. на 133 млн. лв. Въпреки това от касата подчертават, че според новия рамков договор болниците могат да се възползват от  трипроцентово увеличение на парите си.
 
Информацията идва на фона на искането на Лекарския съюз касата да отключи парите от резерва си.
 
Тази сутрин от съсловната организация съобщиха, че ако сега на месечна база болниците разполагат средно с по 133 млн. лв., то миналата година по това време те са получавали по 134 млн. лв. Затова лекарите настояха допълнителните 3 процента да се дадат на лечебните заведения и по този начин месечната сума да достигне 137 млн. лв.

И от съсловната организация, и от ръководството на касата са категорични, че тези пари са абсолютно достатъчни за нормалната работа на лечебните заведения.