Нюкасълска болест уби 103 кокошки в село в Разградско
Нюкасълска болест уби 103 кокошки в село в Разградско / netinfo

В разградското село Юпер се въвежда карантина заради потвърдените проби за Нюкясълска болест. Това съобщи общинският ветеринар Нурай Мокан. 21 дни ще продължи този период, на входа и изхода на селото ще има дезинфекционни площадки и ще се допускат само жители на Юпер.

103 са умрелите за седмица кокошки в село Юпер, съобщи общинският ветеринар Нурай Мокан. Те са отглеждани в пет съседни къщи на ул. „Баба Тонка” и ул. „Отец Паисий”.

53 контакти животни са унищожени в Шуменския екарисаж, преди това от тях са взети проби. Според официалните резултати от Референтната лаборатория пробите са положителни за Нюкясълска болест – обясниха от РВМС. Карантината е въведена в 18 часа  и ще важи 21 дни.

Въвежда се пропускателен режим, на входа и изхода на Юпер ще има дезинфекционни площадки, в селото ще се допускат само жители на Юпер, на влизане и излизане ще се дезинфекцират с хлорни препарати и сода каустик. По дворовете още вчера е извършена дезинфекция.

Болестта не е опасна за хората, увери д-р Мокан. По думите на селския кмет Стефан Станчев паника сред населението няма по отношение на здравето им, има притеснения, че ще бъде унищожена част от прехраната им.

В района няма големи птицеферми, в почти всеки двор се отглеждат за яйца и месо между 10 и 30 кокошки. Общо пернатите в селото са 2800. Във връзка с положителните проби за Нюкясълска болест в Разград e проведена Областна епизоотична комисия, за която медиите не бяха уведомени.