НСлС иска от Сърбия протоколите от разпитите на Матанич
НСлС иска от Сърбия протоколите от разпитите на Матанич / netinfo

Националната следствена служба е изискала със следствена поръчка от Сърбия протоколите от разпитите на Робърт Матанич пред сръбски съдия, в които той изразява готовност да признае участието си в убийството на Бай Миле. Това съобщи следователката на делото Мария Андреева.

По информация в сръбската преса хърватинът е изразил готовност да признае за убийството на Бай Миле при услови, че не бъде екстрадиран в България. Отговор още няма и не може да се прецени дали тези разпити на Матанич ще станат доказателства.

Все още няма отговор от Сърбия и на няколко следствени поръчки, изпратени още преди две години по договора за правна помощ за оръжието на престъплението. С тях се иска да се направи балистична експертиза на автоматичния пистолет „Глог 19”, с който Матанич бе заловен в Сърбия.

С такъв пистолет бе застрелян и Митко Малкия на 4 юни 2004 година в България, за което Матанич е обвинен. Така ще се изясни с този пистолет ли е извършено и убийството на „Симеоновско шосе”.

От част от доказателствата е иззет ДНК-материал и сега ще се назначи ДНК-експертиза, като се вземе сравнителен материал от хърватина.

Следовател Мария Андреева съобщи, че Робърт Матанич е напуснал България месец след убийството на Митко Малкия през ГКПП – Калотина напълно официално със собствения си паспорт.