Няма Реформаторски блок, обяви сваленият лидер на СДС в София
Няма Реформаторски блок, обяви сваленият лидер на СДС в София / БГНЕС, архив
Любен Петров: Реформаторският блок вече не съществува
92000
Любен Петров: Реформаторският блок вече не съществува
  • Любен Петров: Реформаторският блок вече не съществува

Реформаторски блок вече не съществува. Това заяви в интервю за Дарик  зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който снощи бе отстранен от поста председател на Софийската организация на СДС.

Той обясни, че подписаното от председателите на партиите в блока ново споразумение е нелегитимно, защото не е одобрено от Националния съвет на СДС. За изборите  синята партия трябва да се обедини с Демократи за силна България, а не с Движение България на гражданите, както настоява лидерът на СДС  Божидар Лукарски, категоричен е Петров. Той не изключва смяна на ръководството на СДС на предстоящия на 17 януари Национален съвет.

Симпатизантите и редовите членове на СДС не ги интересува, че Божидар Лукарски и Радан Кънев не се харесват. Те искат партията да бъде представена в парламента, категоричен е Любен Петров.

Решението на софийската организация на СДС да смени ръководството е нелегитимно, защото има подменени структури и хора в Градския съвет на партията, смята Любен Петров. Той обясни, че е сезирал за това Контролния съвет. Нелегитимно според него е и преподписаното споразумение  между лидерите на партиите в Реформаторския блок.

"Така или иначе юридически към момента Реформаторски блок няма. Има едно подписано споразумение от председателите, което реално не е гласувано от Националния съвет на СДС, т.е. не е утвърдено от висшия орган на партията и е несъществуващо. Не можем да кажем, че съществува и реформаторски блок", коментира той.

Подходящият партньор на СДС за изборите е Демократи за силна България, а не "Движение България на гражданите", категоричен е Петров.

"Исторически СДС е свързано с ДСБ. Когато 2001 г. СДС загуби изборите и дойде на власт НДСВ, тогава поголовно се уволняваха седесари, на всички нива. Тогава СДС беше мръсна дума за НДСВ. Това нещо се помни от избирателя. Това, че Лукарски не се харесва с Кънев за нас, редовите седесари, няма никакво значение. За нас е по-важно СДС и хората, които мислят дясно. да имат за кого да гласуват на следващите избори", обясни той.

На 17 януари е планирано заседание на Националния съвет на СДС, на което се очаква да бъде обсъдена коалиционната политика на партията. Не е предвидена точка за смяна на ръководството, но дали ще има такава ще покаже времето, допълни Любен Петров.