Няма основания за анулиране на конкурса за фонда за научни изследвания
Няма основания за анулиране на конкурса за фонда за научни изследвания / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Няма никакви основания за анулиране на конкурса за фонда "Научни изследвания", обяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той заяви, че учените, подписали се за анулирането, са подведени, защото не са наясно с много от фактите, които той самият знае, но към този момент няма право да обяви, тъй като доказателствата са внесени в прокуратурата.

Игнатов допълни, че от май 2009 г. до момента Фондът е минал през 6-етапна проверка и обвиненията в корупция срещу него са неоснователни, защото истината е между кориците на делото.

По-рано стана ясно, че професор Мирослава Кортенска е обвинена в действия, несъвместими с работата на Фонда, изнудване на членове на временни комисии и на служители.

Обвиненията са още в правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и облагодетелстване с пари.