Няма данни за загинали или ранени българи при нападенията в Мумбай
Няма данни за загинали или ранени българи при нападенията в Мумбай / БГНЕС

До този момент няма данни за загинали или ранени българи при серията нападения в Мумбай, финансовата столица на Индия. Това каза за БТА говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Той уточни, че по принцип в този район на Индия не живеят наши граждани. Правителството на Индия е обявило в цялата страна състояние на тревога и повишена бдителност, особено на местата, на които се събират много хора, каза говорителят.

Българските граждани могат да получат информация за свои близки от посолството ни в Индия, от консулската дирекция в МВнР и от службата на говорителя.

В свое изявление говорителят на външното министерство посочва, че ведомството остро осъжда кървавите терористични атаки в Мумбай, насочени срещу индийски и чуждестранни граждани, в т.ч. и официални лица. Разглеждаме тези терористични нападения, както и задържането на заложници, като нагло предизвикателство срещу общоприетите хуманитарни норми, пише в изявлението.

Говорителят посочва, че страната ни категорично потвърждава своята нееднократно изразявана позиция, че подобни престъпления не могат да бъдат оправдавани с никакви политически, етнически, религиозни и други съображения. Обявяваме се за засилено сътрудничество на международната общност в борбата с тероризма като явление, несъвместимо с основополагащи човешки ценности, се отбелязва в изявлението.

Говорителят изразява съпричастност и съболезнования на семействата и близките на загиналите и пострадалите.