Няма да разпитват Филчев по делото за смъртта на ямболската адвокатка
Няма да разпитват Филчев по делото за смъртта на ямболската адвокатка / netinfo

Бившият главен прокурор Никола Филчев няма да бъде разпитван по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Това реши Софийският градски съд /СГС/ и отхвърли искането на защитата на подсъдимите по делото.

Адвокатите поискаха Никола Филчев да бъде разпитан пред съда за убийството на ямболската адвокатка, тъй като трима свидетели посочиха пред съда, че именно Филчев е физическият убиец на ямболската адвокатка.

Тялото й бе намерено в дома й в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 година. По делото роднините на ямболската адвокатка са завели граждански иск за 200 хиляди лева. Подсъдими са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина, чието местонахождение и към днешна дата все още не е известно.

Съдът разреши на подсъдимия Орлин Аврамов да напуска страната в периода 1 март - 1 юни, тъй като има бизнес в чужбина. Показания пред съда даде Николай Колев-Босия, който заяви, че е познавал ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Виждали са се в София, след като тя започнала да работи в столицата. Запознал се с нея в ресторант "Синия лъв", още когато Филчев бил заместник-министър на правосъдието.

Николай Колев - Босия заяви пред съда, че покойният вече прокурор Николай Колев му е разказвал, че физическият убиец на Надежда Георгиева е именно бившият главен прокурор Никола Филчев. Според Босия може да се направи връзка между убийствата на Николай Колев и Надежда Георгиева и това е именно Никола Филчев.

Надежда Георгиева е споделяла пред Босия, че има касети, с които може да разобличи Никола Филчев. Вдовицата на прокурора Николай Колев споделяла пред Босия, че Филчев е направил пред нея признание, че е убил ямболската адвокатка.

На следващото си заседание по делото на 23 март показания пред съда ще дадат родителите на ямболската адвокатка.