Няма да има увеличение на полицейските заплати
Няма да има увеличение на полицейските заплати / снимки:Sofia Photo Agency, архив: Надя Коцева
Няма да има увеличение на полицейските заплати
57356
Няма да има увеличение на полицейските заплати
  • Няма да има увеличение на полицейските заплати

МВР прекрати отношенията си със Синдикалната федерация на служителите в системата и за пореден път отказа увеличение на заплатите. Това стана ясно след извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, по време на което председателят на синдиката Валентин Попов е получил официално писмено предизвестие от министър Цветан Цветанов, в което се казва, че споразумението между МВР и синдикалната федерация се прекратява.

По време на извънредната среща между синдикалистите и представители на МВР, единственото, което от ведомство отново предложили, е увеличение на парите за храна от 30 на 60 лв. на месец. Това обясни председателят на федерацията Валентин Попов: „На практика отказват, поне до момента, разгори по промени в Закона за МВР. В същото време получихме писмено предизвестие от министъра за прекратяване на споразумението ни с МВР. Разбира се, това не ни устройва".

Липсата на консенсус по важните за служителите от силовия сектор теми, както и лошият диалог са причините членовете на синдикалната федерация да се намират в „състояние на протест", обясни още Попов. Въпреки че преди по-малко от месец от федерацията се заканиха протестите да не спрат, докато от МВР не обърнат внимание на исканията им, дата за нови демонстрации до момента няма. Вместо това синдикалистите съобщиха за пресконференция в края на седмицата, по време на която възнамеряват да огласят подробностите от последната си среща с представителите на ведомството, както и бъдещите си планове в тази посока.