Няма да бъде изграден бежански център в Ямбол, заяви кметът
Няма да бъде изграден бежански център в Ямбол, заяви кметът / снимка: Община Ямбол
Няма да бъде изграден бежански център в Ямбол, заяви кметът
91429
Няма да бъде изграден бежански център в Ямбол, заяви кметът
  • Няма да бъде изграден бежански център в Ямбол, заяви кметът

Бежански център няма да бъде изграден в Ямбол, категоричен е кметът Георги Славов. „Няма никаква индикация от нито една институция, че в Ямбол ще бъде изграден бежански център. Няма такова нещо. Защо тогава се създава напрежение", попита той и призова още веднъж да не се заиграва със страховете на жителите на Ямбол, да не се създава излишно напрежение и изкуствено да се прави разделение.

Георги Славов информира, че бежанците с гражданство в региона са трима, като първият бежанец, е придобил и гражданство и е в града от 1997 година, а последният от 2014 година.

„Не мога да разбера от къде идват всички тези страхове. Казвам го с пълната сериозност, тъй като следим процеса ежедневно и имаме поглед върху всичко онова, което се случва в града. За съжаление никой не ме е попитал какво реално се случва, дори напротив. Наредбата, срещу която има някакво възражение и повод за тази декларация, е приета на 12 август тази година и от тогава до сега никой не се сети, че я има. Но й в града нищо не се е променило. Не мога да не попитам :"Къде бяха всички тези патриоти, които подписват декларацията и искат референдум, когато се прие наредбата", каза Славов.

Подписка за местен референдум срещу изграждането на бежански център в Бояново

Според него на дневен ред се поставя напълно режисиран и измислен проблем. „Не мога да разбера от къде идва това желание изкуствено да се нагнети напрежение", каза Славов. Кметът на Ямбол определи обстановката като притеснителна и без никакво основание, тъй като само се нагнетява напрежение в общността.

„От внесените четири точки за референдума, само една и то до някъде касае община Ямбол", каза кметът. Според него първата точка е напълно излишна - „Подкрепяте ли кмета на община Ямбол да прекратява споразумения", тъй като няма нито едно сключено споразумение. „Никой не е подал дори искане за сключване на такова споразумение", коментира Славов. За второто искане „Подкрепяте ли мигрантите да бъдат екстрадирани извън територията на страната", Славов коментира, че това е национален въпрос, не е въпрос на местната общност.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл