Новите изисквания към аптеките целят края на нелоялната конкуренция
Новите изисквания към аптеките целят края на нелоялната конкуренция / cнимка: Sofia Photo Agency
Поправката в Закона за лекарствените продукти, която определя само фармацевти да са собственици на аптека и тя да бъде само една, нарушава правото на стопанска инициатива – това каза в предаването „Денят” на Дарик радио Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки:

„Свободата на стопанската инициатива е конституционно право. С този закон се нарушава свободата на стопанска инициатива. Директно се повлиява конкуренцията, тъй като се слага бариера пред навлизането в този бизнес. Ограничават се играчите в него и то силово”, каза още Николай Костов.

В отговор на изявлението на Николай Костов Мирослав Ненчев – председател на Българския фармацевтичен съюз заяви, че поправката в закона цели елиминиране на нелоялната конкуренция.

„Правото на свободна стопанска инициатива няма абсолютен характер. Свободата на стопанската инициатива не изключва принципите на държавно регулиране и на държавен контрол на стопанската дейност. Твърдението, че по този начин се стеснява конкуренцията на фармацевтичния пазар не отговаря на истината. По-скоро по този начин се елиминира нелоялната конкуренция във фармацевтичния сектор”, допълни Ненчев.