Нови случаи на заболели от морбили в Кърджалийско
Нови случаи на заболели от морбили в Кърджалийско / cнимкa: sxc.hu

От началото на тази седмица на територията на област Кърджали са регистрирани нови девет случая на морбили. Така те станаха 19 от началото на годината. Епидемичното проучване сочи, че заболелите са имали контакти с болни от Свиленград и Хасково. Седем са случаите в община Кърджали и два в Крумовград, съобщиха още от РИОКОЗ-Кърджали.

Заболелите са на възраст от 1 до 23 години и са от рисковия контингент. Всички са настанени в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски" с усложнение - пневмония. Незабавно са предприети необходимите противоепидемични мерки, които включват имунизиране на контактните лица с цел ограничаване на заболяването. Имунизациите са извършени от екип на РИОКОЗ под ръководството на д-р Маринова, началник на ИО в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски" и общопрактикуващите лекари по места.

Извънредните имунизации за морбили са приоритетна задача, решиха на извънредно заседание на 12 март членовете на Регионалния съвет по здравеопазване. От началото на кампания на територията на областта са извършени 610 извънредни имунизации срещу заболяването. Екипите срещат съдействие от общопрактикуващите лекари, здравните специалисти в учебните заведения, кметовете, кметските наместници и неформалните лидери на рисковия контингент.

Морбили е остро протичащо и силно заразно заболяване. Започва с висока температура, хрема, кашлица и зачервяване на очите. Обривът се появява на третия-четвъртия ден от началото на заразяването. От заболелите 30-40% развиват пневмонии, а други и енцефалити. В някои случаи се стига до смърт. В България вече са регистрирани 15 смъртни случая.