/ iStock/Getty Images
Компенсациите за работниците и служителите, отпуснати във връзка с преодоляване на настъпилите последици от COVID-19, няма да подлежат на принудително изпълнение до два месеца след отмяната на извънредното положение, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Не подлежат на изпълнение запорни съобщения върху вземанията на работниците и служителите по изречение първо, включително постъпили по банковите им или други платежни сметки, предвиждат приетите текстове.

Текстовете бяха гласувани по предложение на народните представители Александър Мацурев и Александър Иванов от ГЕРБ и бяха вкарани между двете четения на законопроекта по изрично настояване на омбудсмана Диана Ковачева.

Тя настоя за наличието на изричната нормативна разпоредба към Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с която да се регламентира несеквестируемост на средства, предоставяни от държавата като социални плащания.

Става въпрос за компенсациите, отпускани заради COVID-19 по програмата "Запази ме", които са в размер 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск, а след декември 2020 г. - 75 на сто от месечния осигурителен доход за октомври 2020 г.

Депутатите гласуваха още разпоредби, според които на микро, малки и средни предприятия, които в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването при извънредна епидемична обстановка са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., да се предоставят безвъзмездни средства в размер на процент от оборота им без ДДС за същия календарен период в рамките на периода от 1 март 2019 г. до 29 февруари 2020 г. включително, за срок до отпадането на съответното основание за преустановяване на дейността.

За предприятия, които след 1 януари 2020 г. са започнали/възобновили дейност, която е преустановена в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването, безвъзмездните средства са в размер на процент от оборота им без ДДС за предходния месец на месеца, през който е преустановена дейността, гласят приетите текстове.
БТА