/ iStock/Getty Images
Депутатите приеха на първо четене промени в закона за обществения ред по време на спортни мероприятия
Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, с които се въвеждат нови изисквания за безопасност по българските стадиони.

Предложенията са взаимствани от УЕФА с цел за международните срещи да се издава сертификат за безопасност.

17 изисквания за стадионите, на които се провеждат международни мачове

Част от текстовете предвиждат седалките за зрителите да са здраво фиксирани, изработени от огнеупорен материал и с дължина на облегалката минимум 30 сантиметра. Трибуните също така трябва да са закрепени към носещата основа на стадиона и да не бъдат изградени от тръбни елементи тип „скеле“. Освен това всеки стадион трябва да имат ясно обозначени места за хора с увреждания и техните придружители.

Минимум 5% от общия капацитет на стадиона пък трябва да бъде в сектор с подходящи заграждения за гостуващи фенове.

Общите площи трябва да бъдат добре осветени, да функционира аварийно осветление, а всяко едно спортно съоръжения трябва да има озвучителна уредба. Всеки стадион трябва да има още специално и добре оборудвано помещение за оказване на спешна лекарска помощ, изградено видео-наблюдение и изграден пропускателен режим на всеки от входовете.

Към областните управители ще бъдат създадени комисии, които ще извършват оценка на спазените критерии и чак тогава ще се разрешава ползването на стадиона.