Нова система за идентификация на лекарствата ще доведе до оскъпяването им
Нова система за идентификация на лекарствата ще доведе до оскъпяването им / www.sxc.hu
Нова система за идентификация на лекарствата ще доведе до оскъпяването им
57634
Нова система за идентификация на лекарствата ще доведе до оскъпяването им
  • Нова система за идентификация на лекарствата ще доведе до оскъпяването им

Нова система за идентификация на лекарствените продукти ще доведе до поетапното им оскъпяване в периода от 2013 до 2017 г., научи Дарик. Става дума за специфичен идентификационен номер, който ще трябва да носи всяка отделна опаковка, разпространявана в рамките на ЕС, обясни доц. Илко Гетов от Медицинския университет в София.

Гетов подчерта, че системата представлява група от уникални кодове, които няма да се въвеждат за всички лекарствени продукти, а само за тези, които са обект на най-чест риск и които най-често се фалшифицират. Така ще става ясно къде коя опаковка е излязла от продажба и от кой пациент е закупена. Системата ще струва милиарди, категорични са експертите, а начинът производителите да набавят тези средства е като оскъпят продуктите, които предлагат.

Според Гетов от една страна в случая общественото здраве е по-ценно, а от друга ще има някакъв баланс, тъй като задълженията ще бъдат въвеждани поетапно за отделните продукти.

До началото на 2013-а трябва да се синхронизира законодателството за лекарствената безопасност, а до 2017-а ще заработи на пълен капацитет и системата за фалшифицираните лекарства.

Новото европейско законодателство променя и механизма, по който пациентите ще могат да съобщават за неблагоприятни условия, които се наблюдават при тяхното лекарствено лечение. Пациентите вече ще имат възможност да съобщават проблемите на гореща линия, както и на интернет страницата на Агенцията по лекарствата.

Измененият закон за лекарствените препарати в хуманната медицина в момента е между първо и второ четене в Комисията по здравеопазване, като окончателното му разглеждане предстои да се случи в края на месеца, допълни председателят на Комисията по здравеопазване към парламента Даниела Дариткова.