/ УМБАЛ
Екип от лекари под ръководството на началника на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска“ проф. Кирил Карамфилов и на завеждащия Сектор по електрокардиостимулация към клиниката д-р Светослав Куртев имплантираха за първи път в България пейсмейкър от ново поколение на възрастен пациент с нарушения в пулса, съобщиха от болницата.

Оттам посочиха още, че регистрацията на пейсмейкъра е извършена в средата на миналата година от компанията производител „Biotronik“ и одобрена от Европейските регулаторни органи като първият (и до този момент единствен) изцяло регистриран пейсмейкър за физиологичен пейсинг. За първи път в Европа пейсмейкърът е сложен на пациент преди по-малко от 5 месеца, а имплантацията в Александровска болница се извършва едновременно с повечето големи реномирани центрове за кардиостимулация в Европа.

УМБАЛ

„Освен възможност за оптимална настройка при физиологичен пейсинг, иновативното устройство притежава и няколко други модерни достижения на съвременната електрокардиостимулация“, изтъкна д-р Куртев.

По думите му то има способност за автоматичен предсърден пейсинг при идентифицирана предсърдна аритмия, което позволява на пациентите да излизат по-рядко от ритъм и да възстановяват нормалния си ритъм от устройството автоматично, без да бъдат хоспитализирани, както до този момент. Притежава концептуално нова, изключително физиологична система за оптимизиране на сърдечната честота по време на натоварване, която е базирана на измерване на стойности на сърдечен импеданс (Closed Loop Stimulation) и за разлика от предишните такива, има и възможност да оптимизира импулсите, подавани към сърцето, дори при емоционално натоварване.

УМБАЛ

Всичко това, доказано в клинични проучвания, повишава възможностите на пациентите при движение и намалява риска от възникване на сърдечна аритмия. Не на последно място, новият пейсмейкър е съвместим с всички модерни типове ядрено-магнитен резонанс (MRI), като осигурява автоматично препрограмиране в безопасен режим, без да се налага това да се извършва от лекар преди или след изследването, посочват още от болницата.

От следващата седмица иновативният пейсмейкър ще се имплантира рутинно в кардиологичната клиника, увери д-р Куртев и подчерта, че този вид терапия удължава живота на пациентите с ритъмно-проводни нарушения и сърдечна недостатъчност и им позволява да водят и пълноценен социален живот.