/ iStock
Имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето, с достъп от бедрена вена, е извършена на пациент в столичната болница "Св. Анна". Това съобщиха от лечебното заведение.

Мъж на 67 г. и жена на 72 г. са първите в страната, получили достъп до това най-съвременно лечение, допълниха от болницата. Мъжът е бил с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената - с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения.

Интервенцията е извършена от доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиниката по кардиология в болницата. Консултант на операцията, която е продължила близо два часа, е проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан, Полша. Анестезиологът, който обезпечава имплантация, е д-р Виктор Дечев от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Св. Анна“, а екип на Клиниката по кардиохирургия на болницата е бил подсигуряващ за операцията.

операция
болница

Този тип пейсмейкъри се имплантират на пациенти с противопоказания за стандартна трансвенозна кардиостимулация, казва доц. Велчев. По думите му досега те са лекувани с хирургически операции, от които възстановяването е много по-продължително.