/ Gulliver/Getty Images
Нормално е движението в страната, въпреки тежката зимна обстановка
100248
Нормално е движението в страната, въпреки тежката зимна обстановка
  • Нормално е движението в страната, въпреки тежката зимна обстановка
Пътните настилки се обработват постоянно срещу обледяване, съобщиха от АПИ. Над 1000 машини са били на терен през нощта, за да се осигури безопасността на пътуване при зимни условия.
 
Затвoрен е Tроянският проход. През проходите "Превала" и "Печинско" и по пътя Батак - Доспат камионите над 12 тона задължително трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета.
 
Целогодишно са затворени за движението проходите "Върбишки" и "Златишки".

Gulliver/Getty Images

Забранено е движението на камиони над 10 тона през цялата година през проходите "Вратник" и "Твърдишки". Целогодишно е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите "Петрохан" и "Шипка", както и на товарни автомобили над 3,5 тона през проходите "Дюлински" и "Пампорово".
 
През останалите проходи движението се осъществява при зимни условия без въведени ограничения.

Предупреждават за интензивни валежи от дъжд и сняг
 
Шофьорите, на които им предстои пътуване трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи, призовават от АПИ.  
 
Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.
 
И движението на влаковете в страната се осъществява нормално, въпреки усложнената зимна обстановка, съобщиха от БДЖ. Към настоящия момент всички бързи влакове се движат по разписание.

Опасното време продължава: Предупредават за валежи от сняг и дъжд
 
В ранните сутрешни часове на деня някои пътнически влакове са пристигнали в крайните си гари с минимални закъснения.
 
Железопътната инфраструктура в страната е проходима при настоящите зимни условия. Няма железопътни участъци, в които е прекъснато влаковото движение.
 
Националният железопътен превозвач призовава своите клиенти да търсят съдействие от персонала във влака в случай на забелязани нередности като например незатворени преходни врати, липса на отопление във вагоните или принудителни престои.

Gulliver/Getty Images

Летище София също работи нормално в зимни условия, съобщиха от аерогарата.

Предвид усложнената метеорологична обстановка от летището напомнят, че трябва пътниците да бъдат на територията на летището минимум 2 часа преди часа на излитане. Актуална информация за полета им може да получават от авиокомпанията и от сайта на летище София.

Gulliver/Getty Images

БТА, БГНЕС