"Президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ - Румен Петков, "Изправи се БГ"- Мая Манолова, "Движение 21" - Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" - Краси Янков, "Нормална държава" на Кадиев и МИР на Симеон Славчев", обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Виждаме, че това са председатели на партии, всички бивши членове на БСП", заяви Нинова. 

Корнелия Нинова БСП брифинг
БТА

"Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в един такъв формат. Засега идеи не сме чули. Що е то новото ляво, как ще се развива. Не сме чули и прочели, но чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси", заяви Нинова. 

"Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП преди нашето ръководство на партията, при други ръководства-. Правя тази уговорка, защото виждаме, че част от претенциите днес са към нас като ръководство", заяви Нинова и изреди кога посочените лидери са напуснали редиците на левицата. 

Ние като ново ръководство от 2016 година насам положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява политика. С АБВ бяхме в обща коалиция и имаха свой депутат в миналия парламент, с Татяна Дончева направихме опит за коалиция, докато не стигнахме до нейното условие да си променим името на партията и да станем БСП-21, неизпълнимо условие. За Мая Манолова работихме за кмет, цялата софийска организация, тя ни напусна, след като не спечели изборите за кмет. Георги Кадиев беше наш депутат в миналия парламент, т. е. ние положихме всички усилия да съберем тези субекти, които в годините са напуснали БСП, откъснали са БСП, за да бъде отново заедно и силни", заяви Нинова. 

Корнелия Нинова БСП брифинг
БТА

"БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение в ляво, стигали сме дори до коалиция от 26 партии преди година и половина. За нас тази тема е много важна, всеки опит за обединение в ляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва", заяви Нинова. 

Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП! Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем с капацитета на всички да търсим обединение и сила вляво", призова лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

Каним всички в БСП да си възобновят членството, заяви Нинова. 

Корнелия Нинова БСП брифинг
БТА

Тя коментира и събиране на декларации от партийни организации с искане за бърз конгрес на 10-11 декември и смяна на ръководството. 

"Изчакахме да видим тези декларации, да постъпят официално и да видим дали преместваме официално конгреса от февруари през декември. Информираме ви, че до този момент официално на "Позитано", както си му е редът, по устав, са постъпили 6 декларации, неофициално знаем за още 17, но не са дошли. Тоест общо 23 от общо 296 организации", съобщи Нинова и допълни, че за да бъде сменена датата на конгреса от постъпването на декларацията до конгреса, трябва да има 15 дни. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да коментира решението на Софийска градска прокуратура да се самосезира във връзка с нейни изказвания и на депутата от левицата Георги Свиленски за машинното гласуване и кодовете за машините. От прокуратурата ще възложат и проверка на ДАНС по случая, съобщиха от държавното обвинение.