Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / Георги Димитров
Предложението за смяна на националния празник 3 март с 24 май опорочи цялата идея за промяна на Конституцията, каза днес пред журналисти във Варна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя допълни, че това мнозинство няма легитимация за дълбока промяна на най-висшия закон, а част от предложенията са демонстрация на юридическа неграмотност. По думите ѝ идеята за смяната на националния празник всъщност цели да се започнат безсмислени спорове в обществото, а управляващите през това време да довършат преразпределението на властта и паралелната държава да се прегрупира.

Нинова допълни, че са получили покана от Христо Иванов и Кирил Петкова за разговори за конституционните промени. Тя уточни, че ако целта е да се обсъжда смяната на националния празник, срещата би била взаимно губене на време. Ние искаме да водим смислени разговори за стабилизиране на държавното устройство, да се съсредоточим върху бюджета, икономиката, Плана за възстановяване и устойчивост, допълни лидерът на БСП.

Нинова изрази негативно отношение и към идеята кметовете да имат право само на два мандата. Това предложение е конюнктурно, а Конституцията не е закон за конкретен случай, тя трябва да важи години напред, бе аргументът на лидера на БСП. Тя уточни още, че въпросът е защо се налагат ограничения на кметските мандати, а на депутатските – не.
За предстоящите местни избори председателката на БСП посочи, че местните структури трябва да приключат с конференциите до 2-3 септември. Тя подчерта, че те трябва да предложат в какъв вариант искат да се явят на вота. Разговори за общо участие с ГЕРБ няма да се водят, допълни Нинова. 

Борислав Гуцанов, секретар по организационните въпроси в БСП, допълни, че партията вече има номинации за кмет на Варна, но окончателната кандидатура ще бъде обявена в близките седмици. Той каза още, че идеята за ограничаване на кметските мандати всъщност отразява стремежа на ПП-ДБ да се доберат до такива постове по служебен път.
Мила Едрева/БТА