/ БГНЕС
Оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол през 5000 г. пр. Хр., могат да бъде видени в Националния исторически музей, който след 70-дневна карантина отново отвори врати за посетители.

БГНЕС

БГНЕС

В интервю Райна Проданова от музея каза, че посещението в него се извършва при спазване на епидемичните мерки. „За посетителите ясно е очертан пътя, по който те могат да разгледат експозицията.

БГНЕС

БГНЕС

Трябва да спазват изискванията за дистанция помежду си, да носят маски, да не се събират на едно място много хора. В първа зала едновременно могат да разглеждат 5 човека, във втора - 10, а в най-голямата могат да влязат 30 човека.

БГНЕС

Експозицияна се разглежда отляво надясно. Има упътване и знаци, дезинфектанти за посетителите, а на всеки 3 часа се дезинфекцират пространствата и повърхностите“, обяснява Проданова новия ред в музея и уточнява, че работното им време е от 09:30 часа, като най-късният час за влизане е 17:15 часа. В 18.00 часа експозицията затваря. Музеят няма да работи единствено на 25 май.

БГНЕС

Райна Проданова обяснява, че тази година няма да има специална програма за 24 май заради епидемичната обстановка, но в най-голямата зала може да бъде видяна глаголицата, статуята на Климент Охридски и иконата на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий.

БГНЕС

„Това, което могат да видят още посетителите до 15 юни, са значими експонати и артефакти от 7 000 г. пр. Хр. до 1878 г., представени на втория етаж в четирите зали от постоянната ни експозиция, обхващащи периодите Праистроия, Античност, Средновековие“, обяснява Проданова.

БГНЕС

БГНЕС

В момента на третия етаж, който не работи, се реновира настоящата експозиция се подготвя и нова изложба, която е посветена на българските шевици. Очаква се тя да бъде открита в средата на следващия месец.
БГНЕС