Николай Денков
Николай Денков / БГНЕС
Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски, коментира председателят на Парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков по време на дебатите преди гласуването на предложения от ГЕРБ-СДС състав и структура на Министерски съвет.

Защо точно тези министри са подбрани, на какъв принцип, имаше ли изобщо преговори и, ако да, кога и с кого, попита той. Наистина ли ни предлагат отново същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-21 г., както и министри от 2013 г., когато Пламен Горанов от Варна се запали и загина на протест срещу правителството „Борисов 1“, добави Денков.

Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България днес, попита той. „Това даже не е правителство от типа „завръщане в миналото“, това е правителство от типа „забравете за бъдещето“. Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото повечето от неговите приоритети очевидно ни разделят“, заяви Денков.

Ако правителството, предложено от ГЕРБ-СДС, бъде избрано днес с гласовете на другите политически сили, ще осветяваме всеки опит за злоупотреба с обществени средства, каза той. Ние от ПП-ДБ чухме вас, българските избиратели, заяви Николай Денков. Изборните резултати ни поставят в ролята на силна, конструктивна и проевропейска опозиция, посочи той. Ще работим упорито да върнем вашето доверие, защото сме убедени, че с вашата подкрепа можем да постигнем много повече, отколкото ни предлага ГЕРБ-СДС днес, обърна се Денков към българските граждани.

През последните три години само ние от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" успяхме да сформираме редовни правителства. И двете ни правителства бяха подкрепени в Народното събрание след трудни преговори за техните приоритетни задачи, определени в законодателна и управленска програма, за които получихме политическа подкрепа, и благодаря на тези, които я оказаха. След това същите или част от тях ни свалиха, коментира Николай Денков. Той отбеляза, че едва след уточняването на приоритетите, са започнали преговори за имената на конкретните министри, които да ги изпълняват. Именно заради този подход и двете правителства на ПП-ДБ бяха успешни, коментира Денков. За краткото време на съществуване тези правителства придвижиха България към средноевропейските икономически нива толкова, колкото предишните правителства на ГЕРБ за 12 години, коментира той.

След изказването му Георг Георгиев (ГЕРБ-СДС) взе думата за реплика. Г-н Денков, обръщам се към Вас, бившият заместник-министър на образованието в правителството на ГЕРБ, към Вас, г-н Денков, който сам подадохте оставката на правителството, никой не ви е свалил, като част от парламентарната група, която си гласува тази оставка, коментира той. Нито правителство щеше да има, ако не бяха подкрепящите ви парламентарни групи, нито вие щяхте да бъдете министър-председател, ако не бяха подкрепящите ви парламентарни групи, коментира той. Единствената реформа, която направихте, е в собствената си парламентарна група с топене на доверие с две трети, отбеляза той.

В отговор Николай Денков коментира, че както е и очаквал, срещу аргументите, които е представил, свързани например с икономическите показатели, са били извадени "опорки". Аз съм заместник-министърът, който си подаде оставката, когато ми беше предложено да участвам в различни схеми, в които не исках да участвам, заяви той. Денков каза, че е подал оставката на ръководеното от него правителство, защото така са се договорили, но ГЕРБ-СДС не са изпълнили това, което са обещали. Трябваше да продължим с вашия министър-председател Мария Габриел, добави той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Цанева/БТА