Незаконен обжалва глоба от Агенцията за закрила на детето
Незаконен обжалва глоба от Агенцията за закрила на детето / снимка: DarikNews.bg, Разград

Намалиха глобата на сдружение, което финансира незаконно общежитие за деца от мюсюлманското вероизповение, от неправителствената организация искат отмяна на санкцията. Приютът, финасиран от „Сдружение за култура, социална интеграция и подпомагане”-Делчево, съществува от 2004 г. под различна форма, обявяван е и за мюсюлманско религиозно училище.

След медийни публикации приютът е проверяван от различни институтиции, включително от 2010 г. и от ДАНС и Прокуратурата. Реални действия за закриването му предприема Държавната агенция за закрила на детето. Заради това, че в общежитието се предлага без за това да има лиценз социалната услуга „приют за социално слаби деца”, през 2011 г. е наложена глоба от 7000 лв.

През това лято Районен съд-Исперих я намалява на 6250 лв. Междувременно сдружението, чийто председател е общинският съветник в Исперих Хамди Нурула, подава заявление за лицензиране на тази дейност, и близо година приютът работи законно.

Служителите обаче са неквалифицирани, не са изпълнени и други изисквания на закона, въз основа на който се извършва социалната услуга, и лицензът е отнет окончателно, а 16-те момчета и 5 момичета са изведени от институцията и настанени при родителите си. Продължават обаче съдебните процедури по обжалване и на двете санкции, за лиценза обжалването е в София. В Административен съд-Разград представител на „Сдружение за култура, социална интеграция и подпомагане”-Делчево не се яви, а прокуратура обяви жалбата му за неоснователна.