Нефтохимици отново блокираха пътя Бургас - София
Нефтохимици отново блокираха пътя Бургас - София / netinfo

Около 200 работници на "Лукойл Нефтохим - Бургас" тази сутрин в 9,10 часа отново преградиха пътя Бургас- София на изхода на морския град. Исканията им са за намаляване на работното време от 8 на 7 часа, както е предвидено по наредбата за предприятията с вредни условия на труд. Бургаската рафинерия не попадна в този списък.

Протестиращите настояват още връщане на категориите за труд. А към ръководството на предприятието са отправили искания за увеличение на работните заплати и подобряване условията на труд.

Повече от 40 полицаи охраняваха протеста на нефтохимиците и отклоняваха пътя на автомобилите по обходни маршрути. Блокадата попречи единствено на един автобус с пътници за минералните бани край Бургас, който няма другаде откъде да мине. Рейсът изчака приключването на протеста, за да продължи по маршрута си.

Миналата седмица нефтохимиците връчиха на социалния министър Емилия Масларова мотивираните си искания за намаляване на работния ден и за връщане на категориите. Те очакват това да бъде одобрено. В четвъртък работещите вероятно ще се срещнат с ръководството на предприятието, за да се преговаря и по настояването им за заплатите и условията на труд.