Не трябва да се избира между икономиката и околната среда, смята Уорлик
Не трябва да се избира между икономиката и околната среда, смята Уорлик / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Околната среда трябва да стои на първо място. Така американският посланик Джеймс Уорлик обобщи позицията си за протестите срещу Закона за горите, които еколози организираха в столицата преди седмици.

„Трябва да се намери начин да се гарантира прекрасната природа на тази страна за бъдещите поколения. Това не значи да няма строителство. Но двете страни трябва да работят заедно, за да се намери компромисно решение. Осъзнавам и причините, поради които много хора бяха недоволни от приетите мерки”, посочи Уорлик пред БНТ.

За това, че повече от половината българи смятат, че икономиката е по-важна от околната среда, американският посланик коментира, че не би трябвало да избираме между едното и другото. „Би трябвало да можете да опазите околната среда и същевременно да преминете напред в икономическото си развитие, това правим и в САЩ. Имаме едни от най-красивите в света природни паркове, но следим и нашето икономическо развитие. Едното не трябва да изключва другото”, заключи Уорлик.

Уорлик коментира и информацията, че Конституционният съд ще разгледа Закона за Конфискация. Според него това е положителна стъпка. „Смятам, че това законодателство е изключително важно за правоохранителните органи. Вашето законодателство е много сходно на това, което е възприето от различни страни, защото предоставя защита на гражданските права, но е много важен способ. Не може да се приеме да видиш младеж с Бентли и вила по Черноморието, а същевременно този човек да няма ясен източник на своите средства. Затова е необходим ясен способ, за да се установи откъде са тези средства. И затова такъв Закон за конфискация е важен и в борбата с престъпността”, обясни Уорлик.

„Това, че има проблеми със съдебната система не е изненада за никого в тази страна”, коментира още американският посланик. „За жалост това е така и особено фактът, че един от всеки 10 българи има доверие в системата. Срещал съм се с редица български съдии. Виждам до известна степен напредък. Предстои да бъде избран нов ВСС и е важно този процес да стане при пълна прозрачност при добър порядък, така че хората, които ще са на върха на съдебната система, да са най-подходящите”, отбеляза Уорлик.