Не със закони, а с Орден да се уредят пенсиите на популярните българи
Не със закони, а с Орден да се уредят пенсиите на популярните българи / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Не със закони, а с Орден да се уредят пенсиите на популярните българи
32237
Не със закони, а с Орден да се уредят пенсиите на популярните българи
  • Не със закони, а с Орден да се уредят пенсиите на популярните българи

Да бъдат изработени безспорни критерии, по които да се връчва т.нар Орден на заслугите на популярни българи. За това настояват музиканти като Найден Андреев, Пейо Пеев и Йордан Караджов. Идеята за подобен орден е на министъра на културата Вежди Рашидов. Според него той ще се дава не само на културни дейци, но и на спортисти и хора, работещи в сферата на науката, и ще им носи допълнителни пари към пенсиите.

Композиторът Найден Андреев намира предложението на Рашидов за уместно и смята, че то е добър вариант за даване на повече средства към пенсиите на заслужилите българи. С промени в закона няма да стане, коментира Андреев. Според него те биха довели до социално напрежение между интелигенцията и останалите пенсионери в страната.

Да си популярен и да си се доказал в своята сфера на работа са сред задължителните критерии за връчване на Орден на заслугите, според композитора Найден Андреев. Той обаче не се ангажира с предложение какъв да бъде размерът на премиите, които да се дават на носителите на Ордена.

Найден Андреев: „Не мога да кажа дали ще бъде месечно възнаграждение в рамките на една средна или минимална заплата. Не ми задавайте такива въпроси, аз не съм икономист. Но така или иначе сметнете примерно, ако става въпрос за 100 души, да им се дават по 300 лева на месец. 30 000 по 12 - това е близо 400 000 лева на година. Че една държава, ако не може да отдели такива средства на година - това не е сериозна държава. Не е сериозна, ако не си уважава цвета на интелигенцията".

265 лева е пенсията, която получава сега Найден Андреев. По думите му сумата е срамно малка.