Не повече от 5% е незаконното строителство по Черноморието
Не повече от 5% е незаконното строителство по Черноморието / netinfo

Не повече от 5 процента от строителството по Черноморието е незаконно като 10-15 на сто от тези сгради вече са съборени, а за останалите има заведени съдебни процедури. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев, след като Народното събрание започна гласуването на второ четене на законопроекта за устройството на Черноморското крайбрежие.

Законопроектът не предвижда премахването на построените по стария законов ред хотели и постройки по Черноморието, увери заместник-министър Савин Ковачев.

Депутатите приеха, че със законопроекта ще се определи териториалният обхват на Черноморското крайбрежие и крайбрежната плажна ивица. Освен това с него се определят правомощията и координацията на изпълнителната и местната власт, както и взаимоотношенията им с физическите и юридическите лица при осъществяването на държавната политика.

Създаването на условия за опазване, устойчиво и интегрирано развитие на устройството на Черноморското крайбрежие е една от основните цели на законопроекта. С него ще се осигури свободен обществен достъп до морския бряг, опазването, съхраняването и разумното използване на природата.

Междувременно по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов съобщи, че до края на този месец трябва да приключи ремонтът и движението да бъде пуснато двупосочно движението в едната тръба на тунела „Витиня” на автомагистрала „Хемус”. Ремонтите на „Топли дол” трябва да завършат през април догодина.