Не изключват терористичен акт при трагедията във влака
Не изключват терористичен акт при трагедията във влака / netinfo

От първия ден се проверява и версията за терористичен акт във влака София – Кардам. Това заяви главният прокурор Борис Велчев. До този момент обаче няма данни, които да потвърждават тази версия, посочи Велчев.

Версията за възможен терористичен акт изобщо не е била подценявана още от първия ден, подчерта главният прокурор: „Разбира се, и това е версия, която подлежи на проверка и са взети всички мерки за проверката. По тази версия се е работило точно толкова интензивно, колкото и по всички останали. Има план за нейната проверка, изготвен още в самото начало, който включва целия ресурс на държавата, но по обясними причини мерките в този план не мога да коментирам публично на този етап. Данни, които на този етап да потвърждават тази версия, на мен не са ми известни и е много рано да говоря”.

Еднакво интензивно се проверяват и четирите версии по инцидента. Не е отхвърлена и тази за терористичен акт. „И действия на трети лица се проверяват, и случайно деяние се проверява, и небрежност на състава, който е отговорен за нормалното протичане на пътуването. Става дума за разследване, в хода на което трябва да бъдат разпитани сигурно над стотина свидетели, вероятно повече от веднъж, за да се уточнят противоречиви показания и да бъдат изготвени редица експертизи, които вече са назначени. Нашата задача е да приключим в максимално кратки срокове. Надяваме се да бъде в двумесечния срок и да изправим пред съд установените виновни лица, ако има такива”, обясни Велчев.

Междувременно Дарик научи, че експерти от служба ДОТИ са се включили в разследването на тежкия инцидент. Те са започнали работа в опожарените вагони на влака.