Наплив от кандидати за пенсия преди реформата на Калфин
Наплив от кандидати за пенсия преди реформата на Калфин / снимка: БГНЕС

Рекорден наплив от кандидати за пенсия за първите три месеца на 2015 г. отчете НОИ. От януари до края на март са отпуснати 27 361 нови пенсии, което е с близо 5000 повече от същия период на 2014 г. През миналата година новите пенсионери удариха рекорд от близо 100 000 души, пише „24 часа".

С 22% е увеличението на новоотпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст през тримесечието на 2015 г. спрямо същия период на м. г. През тази година са отпуснати 17 016 пенсии, докато през миналата са били 13 210.

Кабинетът няма да отстъпи за пенсионната възраст

Истински скок обаче има при пенсиониращите се военни и полицаи. Само за три месеца НОИ е отпуснал пенсия на 1019 души, докато за цялата минала година са се пенсионирали 2801 униформени. Спрямо първото тримесечие на 2014 г. пък увеличението при тези пенсии е повече от два пъти, показват данните на НОИ.

Увеличението е нормално, защото доста хора, които са придобили право на пенсия, са мотивирани да го упражнят, разтревожени от говоренето за увеличаване на възрастта и реформи, обясниха експерти от НОИ. През първите 3 месеца на 2015 г. се провеждаха консултациите за пенсионна реформа, свикани от вицепремиера Ивайло Калфин.

Калфин очаква съгласие за пенсионната реформа до сряда

Правителството може да приеме искането на полицаите възрастта им за пенсия да е 50 г. за тези на тежка служба и 53 г. за администрацията, обясни социалният министър Калфин.

Очаква се проектът за пенсионна реформа да бъде приет от правителството в сряда.