Те имат редица предимства - бързи са и сравнително евтини, демонстрират и голяма точност
Месеци след началото на пандемията хората все още търсят лек за коварната зараза. С течение на времето все по-възможен става сценарият, при който COVID-19 остава задълго както по света, така и у нас. Нашумелите отскоро антигенни тестове се оказват един от най-предпочитаните методи за проверка на това дали в организма на пациента има част от вируса, разказва NOVA.

„Антигенните тестове са тип бързи тестове, в които се открива самият вирус. Те са на така наречения имунохроматографски принцип – взема се секрет, носен секрет в случая, разтваря се  буфер и се накапва върху теста – подобно на това как се накапва урина върху тест за бременност“, обяснява д-р Благовеста Пенчева – медицински директор на лаборатория „Рамус”.

Пробата се поставя върху теста и се изчакват 15 минути, за да бъде резултатът напълно категоричен. Биологът Станислава Златева подчертава основните изисквания, за да бъде изследването легитимно.

Леко боледуващите от COVID-19 нямат нужда от Азитромицин, би могъл да навреди

„Задължително трябва да се появи контролната чертичка, което означава, че тестът е валиден, а ако се появи и тест чертата – значи, че има наличие на антиген“, казва биологът Станислава Златева.

Не липсват обаче ситуации, при които показанията от PCR и антигенния тест на един и същ пациент се различават.

„Разбира се, че сме имали случаи с позитивен PCR тест и негативен антигенен тест, което зависи от чувствителността на теста. Също така сме имали случаи с позитивен тест антигенен, бърз тест и негативен PCR тест, което пък зависи от специфичността на теста“, казва д-р Пенчева. С по-голяма тежест е PCR тестът.

Според експертите сигурността на антигенните тестове е почти 100%, а цената им – доста по-приемлива от тази на PCR изследването. Трябва обаче да се прави и разлика между видовете антигенни изследвания – тези за грипни щамове и тези за COVID- 19.

Специалистите одобряват идеята личните лекари да имат право да издават направления за антигенни тестове, но само при определени условия.

„Смятам, че това е добра идея. Хубаво е личните лекари да могат по тяхна преценка да назначат такова изследване. Хубаво е да има и някакви критерии – тоест пациентът да отговаря като температура, като друг вид симптоматика, загуба на обоняние и всичко друго, за което се говори, защото все пак това е скъпо изследване и не може да се назначава произволно и все пак предполагам, че има някакъв капацитет НЗОК да заплати определен обем такива тестове“, казва д-р Пенчева.

Споделят и това, че работата и отговорностите им нарастват с всеки ден. А на въпроса кога ще си отиде вирусът – отговорите са в двете крайности.
NOVA