документи
документи / Sofia Photo Agency, архив
България е договорила 38,44% от европейското финансиране до 2022 г., показва справката за изпълнение на оперативните програми по еврофондовете. Във финансово изражение това означава, че България е договорила общо 6,8 млрд. лв. Почти 52% от парите по Оперативна програма “Региони в растеж” вече са договорени. Става въпрос за 1,5 млрд. лв. Договарянето по ОП “Развитие на човешките ресурси” е в размер на 46,22% или близо 1 млрд. лв.

ЕК: Безработицата в България ще продължи да намалява

44% от средствата по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” или 1,6 млрд. лв. също вече са разпределени. 41% или 1 млрд. лв. са договорените средства по ОП “Иновации и конкурентоспособност”. При три от оперативните програми се забелязва значително изоставане – това са ОП “Околна среда”, където са договорени едва 20,9%, ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” с 23,85% и ОП “Добро управление” с договорени едва 21,6%.

На европейска база България се намира в “златната среда” на темпото на договаряне показва справка на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Белгия и Унгария например са договорили над 50% от евросредствата си за програмния период, който приключва окончателно през 2022 година.

Евронюз: 10 г. след влизането в ЕС България и Румъния днес живеят по-добре

Преди нас са страни като Португалия, Швеция, Естония, Финландия, Ирландия. Страната ни е на едно ниво с Германия и Дания и много преди Румъния, Чехия, Хърватска и Полша, които са договорили малко над 10 на сто от европейското финансиране.

Към началото на март месец 2017 г. Брюксел е превел на България 1,4 млрд. лв. или 9,3% от европейското финансиране за програмния период. На бенефициентите са разплатени малко над 8% или 1,424 млрд. лв., в което влиза и националното съфинансиране.
 
БГНЕС