Над 100 деца са загинали при различни инциденти през миналата година
Над 100 деца са загинали при различни инциденти през миналата година / снимка: DarikNews.bg, архив

Всяка година в България жертва на инциденти стават стотици деца. По данни на НСИ смъртните случаи на деца до 17-годишна възраст, станали жертва на транспортни злополуки, травми, самонаранявания и други инциденти през 2011 г. са 111, а през 2012 г. - 116. Това съобщи председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева на кръгла маса за детската безопасност в Световния ден на детето и 24 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Значителен е броят на децата с трайни увреждания след инциденти, заяви Жечева. Според оценка на Европейския алианс за детска безопасност към 2012 г. България е на предпоследно място по детска безопасност в ЕС и на второ място по брой смъртни случаи от наранявания и непреднамерени наранявания на деца и младежи на възраст до 19 години на 100 000 души население.

Според изследването на Европейския алианс 65 на сто от загиналите през 2008 г. деца у нас са могли да бъдат спасени. Това са 183 детски живота, или е 8-9 класни стаи, съобщи Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България. Тя допълни, че по отношение на лидерството на държавните институции в превенцията на безопасността на децата, България е оценена най-ниско.

По данни на Агенцията за закрила на детето безопасността на децата у нас е ниска. Насилието над деца е основна причина за инциденти, следвана от битовия травматизъм - непреднамерени травми (падания, отравяния, удавяния, изгаряния) и преднамерени (съзнателно използване на физическа сила). Други рискове пред децата са престъпни посегателства (грабеж, кражби, изнасилване, блудство), трафик, интернет, наркотици, улично движение, обобщава БТА.

Според статистиката на НСИ смъртните случаи за деца на възраст до 17 години за 2012 г. вследствие на транспортни злополуки са 24, при травми от злополуки са загинали 61 деца, при умишлено самонараняване - 13, при нападение - 5, при нараняване с неопределени намерения - 7. Общият брой на загиналите деца по различни причини през миналата година е 116. Броят на децата, предприели суицидни действия през 2012 г., е 428, от тях 343 случая са на момичета. През 2011 г. опитите за самоубийство сред деца са 491, от които 405 са на девойки.