Националния полицейски синдикат търси диалог с министри
Националния полицейски синдикат търси диалог с министри / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От Националния полицейски синдикат настояват за издигане на социалния диалог в МВР на правителствено равнище с участието на министрите на вътрешните работи, финансите и труда и социалната политика. Това се посочва в декларация на синдиката, приета днес на редовния им конгрес и получена в БТА.

В декларацията си членовете на синдиката посочват, че не са съгласни с отнемането на част от социалните придобивки на полицаите и не възприемат увеличаването на осигурителния стаж за придобиване право на пенсия в МВР. Те настояват да се активизира дейността по провеждане на конкурси за постъпване на държавна служба за полицейски служители, с оглед по-бързото попълване на незаетите щатове.

„В никакъв случай не можем да допуснем намаляването на нетното възнаграждение на служителите на МВР, свързано със заплащането на личните осигурителни вноски”, пише в декларацията. „Считаме за недопустима забраната да членуваме в синдикални конфедерации на национално равнище”, заявяват от синдиката.

В декларацията си те добавят, че протестират срещу заложената в Закона за МВР възможност да се налагат дисциплинарни наказания, включително и уволнение чрез субективна преценка на нормите на Етичния кодекс на служителя на МВР. От синдиката считат за необходимо да се организират интензивни курсове на обучение на личния състав на МВР в различни форми, които не налагат прекъсване на работния процес.

В декларацията се настоява и за възстановяване на дисциплинарните съвети в Закона за МВР, с участието на синдикалните организации и служебното ръководство на паритетен принцип.