Началникът на отбраната ген. Попов подаде оставка
Началникът на отбраната ген. Попов подаде оставка / БГНЕС, архив
Началникът на отбраната ген. Попов подаде оставка
91498
Началникът на отбраната ген. Попов подаде оставка
  • Началникът на отбраната ген. Попов подаде оставка

Началникът на отбраната генерал Константин Попов изненадващо подаде оставка. От Министерство на отбраната съобщиха, че рапортът му за освобождаване от военна служба е поради придобито право на пенсия.

По неофициална информация след пенсионирането си Константин Попов го очаква политическа кариера, най-вероятно свързана с партия ГЕРБ. Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев не отрече тази възможност.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от военна служба поради навършване на години за пенсия, съобщиха от военното министерство.

За решението му са били информирани президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев.

Ненчев не е изненадан от оставката на ген. Попов

Константин Попов встъпи в длъжност началник на отбраната на 9 февруари тази година, а на 1 май беше произведен в най-високото българско военно звание - генерал.

Той трябваше да остане на позицията си до 2020 г., когато изтича 4-годишният му мандат. При пенсионирането си ген. Попов ще получи полагащите му се по закон 20 заплати.
От 2010 до 2014 година като командир на Военновъздушните сили Константин Попов е бил пряк началник на новоизбрания български президент ген. Румен Радев, който в този период е зам.- командир на ВВС.

Има подходящи хора за нов началник на отбраната, убеден е Ненчев

По неофициална информация след пенсионирането си Константин Попов го очаква политическа кариера, най-вероятно свързана с партия ГЕРБ. Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев не отрече тази възможност. "Много бих се радвал. България има нужда от хора като ген. Попов - изключително честен почтен човек, със забележителни морални качества. Много бих се радвал, ако реши да се занимава и се отдаде на общественото поприще", каза Ненчев.

Военният министър в оставка каза, че Съветът по отбрана се събира следващата седмица, за да приеме оставката на ген. Константин Попов и да обсъди възможностите за нов началник на отбраната.