/ БГНЕС
На президентските и парламентарни избори, произведени в неделя в България, имаше конкуренция и се спазваха основните свободи. Но общественото доверие в избирателния процес е подкопано от отдавнашния проблем на купуването на гласове и от неуспеха в политическия процес за съставяне на правителство, обявиха от делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Преди да наблюдава изборите на 14 ноември, 19-членната делегация, водена от Алфред Хеер от Швейцария, се срещна с лидери и представители на политически партии и коалиции, членове на мисията за оценка на изборите на Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ, представители на неправителствени организации, както и на медиите.

ЦИК с първи официални резултати при обработени над 97% протоколи

Делегацията беше наясно с проблемите, свързани с организирането на трети избори за една година, след изборите от 4 април и 11 юли, които ПАСЕ също наблюдава - и особено в момент, когато пандемията от COVID-19 оказва толкова силно влияние върху българското общество, отбелязва се в изявлението.

Използването на машинно гласуване може да е намалило възможностите за купуване на гласове, отбелязва ПАСЕ. Делегацията приветства факта, че през последните няколко месеца българското вътрешно министерство започна кампания срещу тези проблеми. Делегатите са били информирани и за затруднения, свързани със системата за машинно гласуване, която според някои от събеседниците й на практика ограничава участието на гласоподаватели, които не са запознати с модерните технологии.

 В изборния ден делегацията на ПАСЕ се е разделила на 11 екипа, наблюдаващи гласуването в страната. В наблюдаваните избирателни секции са открити някои проблеми от техническо и организационно естество. Някои хора са имали затруднения при използването на машините за гласуване. Поради естеството на процеса на подаване на гласове, някои гласоподаватели са се самоизключили от участие в изборите за президент или парламент.

Обобщени данни на изборните нарушения в страната

Доклад за наблюдението на изборите на 14 ноември ще бъде представен на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която ще се състои в Страсбург през януари следващата година.
БТА