Заради ръст на заболели с COVID-19 до дни спира и плановият прием във всички столични болници
В София са необходими спешно още легла за интензивно лечение на пациенти. За това алармира заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров, който се срещна с директорите на столични лечебни заведения, за да обсъдят как и къде да бъде увеличен броят им и да се реши бързо този проблем. Системата е на ръба на силите, има нужда от специалисти и апаратура. До дни се очаква да бъде спрян и плановият прием във всички болници в София.

Близо 7000 са новите случаи на COVID-19 у нас

Преди срещата с директорите Петров посочи, че са необходими поне 70 интензивни легла за София, но след нея уточни, че се очаква до няколко дни да се разкрият 50 такива. По думите му се обмисля и командироване на медицински екипи от малките болници, както и от болници от областта или съседни области. Екипите ще бъдат от болници, които не лекуват основно COVID болни, уточни той в отговор на въпрос кой ще се грижи за пациентите, ако дадена болница остане с по-малко лекари.

Петров подчерта, че спешната дейност ще бъде гарантирана.

Тези 50 легла ще бъдат осигурени чрез преобразуване на легла, които обикновено се ползват за планов прием“, обясни Петров и уточни: „Те ще бъдат само за пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение на коронавирусната инфекция и ще бъдат вероятно в 25 болници. По думите му те ще стигнат за около седмица и вероятно след това ще се наложи да се разкрият още.“

Има нужда и от реаниматори, добави още той.

Обявиха при какви условия ще бъде въведен локдаун в България

В момента в София има 45 свободни интензивни легла, като част от тях са в АГ-болниците, но се пазят за бременни и за родилки, обясни Петров. С останалите легла няма проблем, увери той.

На национално ниво са свободни около 33 на сто от болничните легла.

Ситуацията в момента е тежка за София и във Варна, критична е и в други области, но в София дефицитът на легла се дължи до голяма степен и на това, че много хора от други области идват да се лекуват в столицата.

„Ще направим всичко възможно системата да издържи“, каза още той.

Петров алармира и, че има недостиг на респиратори и вероятно ще се направи бърза доставка.

„Ще се съберат заявките на болниците, защото в някои от тях могат да се разкрият легла, ако се осигурят респиратори“, увери той.

Министър Кацаров: Капацитетът на интензивните легла е близо до изчерпване

От 36 легла за интензивно лечение на пациенти с COVID-19 в Александровска болница 35 са заети. Това каза пред журналисти от своя страна директорът на лечебното заведение Атанас Атанасов след среща с другите директори на столични болници, заместник-министъра на здравеопазването Димитър Петров и директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев.

По думите му предстои реорганизация на екипите в болницата, които да бъдат насочени към структури с допълнителни интензивни легла - от клиниките по хирургия, по неврология, по кардиология.

"Можем да разкрием още толкова легла, но те трябва да бъдат осигурени с екипи", допълни той.

"Плановите дейности в болницата са преустановени, а пациентите се записват в листа на чакащи", каза още Атанасов.

Ето всички лаборатории и болници, които правят антигенни тестове срещу 10 лева

Ако здравната система не успее да поеме всички болни, е възможно да се стигне до затваряне, каквото досега у нас не е имало, заяви пред NOVA съветникът на здравният министър - проф. Мира Кожухарова.

„Такава криза действително би могла да доведе до локдаун, но в истинския смисъл на думата. Означава, че няма да можеш да излизаш от вкъщи, а не че са затворени някои заведения и учреждения”, смята тя.

Според математици кризисен момент с настаняването на пациенти в страната ще има до дни.

„В момента скоростта на новопостъпилите рязко се вдигна, така че аз не виждам повече от една седмица или 10 дена, за да се запълнят тези 9 хиляди легла, които са на разположение”, предполага проф. Огнян Кунчев от БАН. Прогнозата на експертите е, че дори да влезем в пълен локдаун, глътка въздух за системата ще има най-рано след две седмици.

Остава още един проблем, за който тепърва ще се търси решение – липсата на респиратори, дори и в държавния резерв. Най-вероятно страната ще направи поръчка от чужбина, заявиха здравните власти.

БТА