застраховка
застраховка / iStock/Getty Images
Народните представители приеха на първо четене Законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането, внесен от Министерски съвет. Това стана с гласовете на 120 депутати.

Със законопроекта се цели отстраняване на констатирани слабости в процеса на обработка на претенции от отделни застрахователи и от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в рамките на системата „Зелена карта“, за да се постигне своевременно изпълнение на задълженията на националното бюро и на застрахователите, съгласно изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата. Създава се правна възможност за предприемане на надзорни действия от страна на Комисията за финансов надзор, в случай на неизпълнение на задълженията на участниците на национално ниво. Отстраняването на установените проблеми при функционирането на системата „Зелена карта“ в България е една от мерките, включени в Плана за действие за изпълнение на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II.

Със законопроекта се предлага създаване на материалноправно задължение за извършване на гаранционни плащания от страна на НББАЗ, съчетано с изрично задължение за предявяване на регресните претенции към застрахователя и изрично задължение за удовлетворяване на тези претенции за сметка на банковата гаранция, учредена и поддържана от застрахователя в полза на националното бюро. Посочените материалноправни задължения са регламентирани като гаранционен механизъм за автоматизирано удовлетворяване на вземанията, които възникват в процеса на уреждане на претенции в системата „Зелена карта“, като не възпрепятстват националното бюро или членуващите в него застрахователи да реализират регресните си права по съдебен или извънсъдебен ред срещу лицата, които са се обогатили неоснователно в резултат на извършените гаранционни плащания. Предложеният автоматизиран механизъм на разплащания се основава на принципа „първо плащаш, после оспорваш“ и е свързан с изрично задължение за застрахователя - член на бюрото, да възстановява регресната претенция на бюрото независимо от всяко оспорване по съдебен или извънсъдебен ред на съответното вземане.

Вносителите посочват, че с приемането на предлаганите промени в Кодекса за застраховането се цели засилване на регулаторната рамка по отношение на изпълнението на задълженията на НББАЗ и на застрахователите във връзка с функционирането на системата „Зелена карта“ в България. Ще се постигне гарантиране на точно и своевременно изпълнение на задълженията на застрахователите и НББАЗ в рамките на системата „Зелена карта“ съгласно изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата. Също така, ще се създаде правна възможност за предприемане на надзорни действия от страна на КФН в случай на неизпълнение на задълженията на застрахователите и на НББАЗ в рамките на системата „Зелена карта“.

Приемането на промените в Кодекса за застраховането е в съответствие с намеренията на България за присъединяване към еврозоната и приетото в тази връзка Решение № 656 на Министерския съвет от 2020 г. за одобряване на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към ERM II. Във връзка с прилагането на новата уредба очакваните резултати се състоят в това, че нормативното уреждане на посочените материалноправни задължения ще позволи на страната да изпълни съответните мерки от Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към ERM II, като гарантира занапред безпроблемно функциониране на процеса на уреждане на претенции в системата „Зелена карта“.

В националното законодателство ще се регламентират изрично изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата, които и понастоящем обвързват НББАЗ. Наред с това по силата на изричното регламентиране на тези изисквания в Кодекса за застраховането същите ще подлежат на надзор от компетентните органи и така ще се създадат допълнителни гаранции за тяхното изпълнение.
БГНЕС