Мърляв ремонт на училище вкарва в черен списък на СО
Мърляв ремонт на училище вкарва в черен списък на СО / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

До 15 септември трябва да приключат всички ремонти в софийските училища и детски градини. Сега се ремонтират 44 училища и над 100 детски градини, съобщи кметът на София Бойко Борисов по време на своя инспекция за хода на ремонтните дейности в учебните заведения. Заместник-кметът по образование Йорданка Фандъкова каза за Дарик, че в районите „Изгрев", „Банкя" и „Оборище" вече има новоизбрани фирми за охрана на учебните заведения.

Кметът инспектира ремонтите в 7-мо училище „Св. Седмочисленици", в което имаше ученически протести срещу частична реституция на школския двор. „Училището си го спомням заради двора и столовата, която я бяха откраднали”, каза Борисов.

Проблеми с реституционни претенции има и в други учебни заведения, призна пред Дарик заместник-кметът по образование Йорданка Фандъкова.

„За съжаление много от случаите са приключили отдавна. Много от училищните дворове отдавна вече представляват други неща и са друга собственост. Има строителство”, добави Фандъкова.

Колко са случаите, които са безвъзвратно загубени?

„Не сме правили статистика, но има такива случаи. Аз знам за случая с моето училище – 73 училище”, каза още заместник-кметът по образованието за школото, на което беше директор преди да поеме общинския пост.

Борисов подчерта, че всяка фирма, която направи некачествен ремонт ще влиза в черен списък на кметството.

„Тези, които се забавят с ремонтите или го направят мърляво, влизат в черен списък, няма да спечелят нито един конкурс докато съм аз”, категоричен беше градоначалникът.

Йорданка Фандъкова каза още, че до края на месеца във всички райони трябва да приключат конкурсите за избор на фирми, които да охраняват учебните заведения.

В район „Изгрев”, в "Банкя", в „Оборище”, приключиха конкурсите. В "Банкя" и „Оборище” е спечелила отново „Егида” само че за моя радост при много по-изгодни условия. Обобщена информация ще има за цяла София след 1 септември”, добави Фандъкова.