Мъгла затруднява движението из страната
Мъгла затруднява движението из страната / снимка: БГНЕС, архив

Мъгла затруднява движението по пътищата в страната.

Поради мъгла е намалена видимостта до 20 м в района на Костенец, до 50 м - в областите Плевен, Видин, на проходите Петрохан и Шипка и в районите на Гълъбец, Челопеч, Враца, Бяла Слатина и Оряхово, до 100 м - в районите на Провадия и Дългопол.

Между 50 и 100 м е намалена видимостта по пътя Смолян - Пампорово заради мъглата.
Пътните настилки са мокри, а заради влажното време и пресечения релеф на областта остава повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички пътища в региона.

Остава забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода „Петрохан”.

Заради мъгла е ограничен трафикът на плавателни съдове и в Пристанище Варна. Заради намалена видимост порт Бургас също бе затворен временно за маневри, но по-късно заработи, съобщават от двете морски пристанища.

Обстановката на граничните пунктове е спокойна и няма затруднения при преминаването. Трафикът по главен път Е-79 е спокоен, движението на автомобили е предимно от и за Дунав мост 2.

Трафикът в посока София - Кулата и обратно остава пренасочен по обходния маршрут Марикостиново - Марино поле - Чучулигово - Кулата. Поради изграждането на магистрала „Струма” на места по Е-79 са въведени временни ограничения на скоростта до 50 км/ч. Участъците са сигнализирани с пътни знаци.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 14 тежки катастрофи с 13 ранени и двама загинали, съобщиха от СБА. От началото на месеца са станали 450 катастрофи, загинали са 45, ранени са 532. От началото на годината са станали 6924 катастрофи, загинали са 594, ранени са 8644.