/ iStock/Getty Images
МВР търси оптимален вариант за създаване на Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната, или по отношение на български граждани в чужбина и на лицата, осъдени за престъпления по раздел VIII "Разврат" от Наказателния кодекс, извършени спрямо малолетни и непълнолетни лица. Това увери министърът на вътрешните работи Атанас Илков по време на изслушване в парламента, поискано от „Възраждане“ във връзка с неспазения законов срок за стартиране на такъв регистър.   

И към настоящия момент данни за осъдени за сексуални посегателства срещу малолетни и непълнолетни се събират и съхраняват в Министерството на правосъдието, което създава и поддържа централизирана информационна система със съдебен статус, посочи той и отбеляза, че потребител на тази информация са различни ведомства, включително МВР.

"В случай, че МВР възложи по реда на Закона за обществените поръчки изграждането на нова система и регистър, би се стигнало до дублиране на данни във вече разработена и действаща система. Т.е. ние ще създадем две паралелни системи. Предвид това, МВР търси оптимален вариант за решаване на въпроса“, заяви вътрешният министър.

Атанас Илков каза, че с негова заповед е създадена междуведомствена група с участието на представители на съдебната власт, Министерство на правосъдието, Министерството на образованието и науката, Министерството на електронното управление, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията по заетостта, общински комисии за детето и структури на МВР. Той посочи, че работната група има за цел да предложи необходимите мерки за създаване на Национална информационна система и Национален регистър за случаите на педофилия, както и да изготви проект на наредба за условията и реда за искането и предоставянето на такава информация. 

Ще положим всички усилия в най-кратки срокове това да е факт, така че да предложим един оптимален вариант да не дублираме системи, а да имаме една работеща информационна система, която да отговори на всички нужди, включително на необходимостта от информираност на обществото по този раздел какви престъпления се извършват, какви действия са предприети и какви присъди има издадени за тези престъпления, увери още вътрешният министър.  

Действително са се забавили колегите, не искам да се връщам назад, моята идея е това, което ни предстои, да го свършим максимално бързо и максимално качествено, коментира Атанас Илков в отговор на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, който отбеляза, че една година МВР нищо не прави по този регистър.  

МВР не иска никой друг да знае кои са тези 670 осъдени за педофилия, смята Петър Петров от „Възраждане“. По думите му идеята е държавни, местни и частни организации да получават информация за тези случаи и да могат да правят справки в нея.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Цанева/БТА