МВР открива телефонна линия за нарушения на изборния ред
МВР открива телефонна линия за нарушения на изборния ред / снимка: Sofia Photo Agency, архив
МВР открива телефонна линия за нарушения на изборния ред
72334
МВР открива телефонна линия за нарушения на изборния ред
  • МВР открива телефонна линия за нарушения на изборния ред

Денонощна телефонна линия за нарушения, свързани с изборите за европейски парламент, ще заработи от 20 май. Това съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По всяко време на деня хората ще могат да се обаждат на горещата линия, както и да изпращат запитвания на email адрес. Лазаров обясни, че всички сигнали ще бъдат обработвани и препращани към компетентната прокуратура, а подателите им им ще бъдат информирани за резултатите.

По график утре ще започне транспортирането на бюлетини към пет областни дирекции в страната като за охраната на изборните книжа са ангажирани екипи на областните дирекции на МВР, както и жандармерията.

Печатницата на БНБ се охранява както от жандармерията, така и от постови патрули на СДВР, обясни главният секретар Светлозар Лазаров и посочи, че тази година сигурността на бюлетините ще подлежи на двоен контрол.

"От момента на отпечатване на бюлетините има пост на СДВР, който функционира на място. Реално се записват номерата на автомобилите и лицата, които влизат там. Така че сме се постарали да имаме двоен контрол", посочи Лазаров.

"От 20 май ще функционира денонощна телефонна линия, на която ще се подават сигнали за нарушения и евентуални престъпления, свързани с изборния ред. Абсолютно всеки един сигнал, който постъпи в МВР, ще бъде незабавно докладван в компетентната прокуратура", допълни главният секретар на МВР.

Служителите на полицията, които съпровождат транспортирането на бюлетините, няма да се возят в колите на комисиите, а с отделен автомобил и няма да имат достъп до изборните книжа. Отговорността на полицията се отнася до превозването на бюлетините от секциите към РИК-овете до ЦИК.

"На територията на страната ще бъдат изградени и обособени 7133 изборни места с 11 658 секции, като са предвидени в областите общо 101 подвижни секции. Служителите, които пряко ще бъдат ангажирани в охрана на изборните места, са около 12 400", посочи директорът на Национална полиция главен комисар Тодор Гребенаров.

Гребенаров посочи, че допълнителен ангажимент ще имат служителите на реда по охраната на абитуриентските балове, които по традиция се провеждат най-често именно на 24 и 25 май. От МВР обаче гарантираха, че са предприели необходимите мерки за осигуряване на нормалното протичане както на училищните тържества, така и на изборите.