/ iStock/Getty Images
Двамата български граждани, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия коронавирус, пристигнаха във Франция с френски самолет в рамките на общоевропейска операция. 
 
Самолетът се приземи на летище в град Истр, Южна Франция в 15:32 часа, българско време. На борда на самолета има 251 пътници от десетки националности.
 
Китайското посолство: Взети са всички мерки за контрол на коронавируса

Веднага след пристигането във Франция е създадена организация българските граждани да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия. Те ще останат във ВМА под карантина.

Очаква се военно-транспортният самолет „Спартан“ да излети, с двамата български граждани на борда за България, около 17 часа българско време.
 
Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай.

Българките, които се евакуират от Китай, са излетели със закъснение

Общоевропейската операция по улесняване на гражданите на съответните държави, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от френските власти в сътрудничество с властите на Китай.

Премиерът Борисов благодари на френския президент за съдействието при извеждането на българските граждани от Ухан.

Военен самолет с евакуирани от Китай чужденци, сред които и българин, кацна във Франкфурт

"Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент, в който тя помогна за спасяването от коронавируса на гражданите на десетки държави", се казва още в писмото до Макрон.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изпрати благодарствено писмо до министъра за Европа и на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан. „Приемете най-искрената ми благодарност за съпричастността и неоценимото съдействие на Франция при извеждането на двамата български граждани от центъра на епидемията на коронавируса – град Ухан, Китай“, посочва в писмото си до Льо Дриан външният ни министър.