МС публикува проект на споразумение с учителските синдикати
МС публикува проект на споразумение с учителските синдикати / netinfo

Министерският съвет публикува проект на споразумение със синдикатите, в което са изброени предложенията на кабинета към стачкуващите. В документа не е упомената конкретна заплата, а пише, че Министерският съвет ще предложи на парламента да приеме законодателни промени, според които „в зависимост от реализираните икономии, възнагражденията на заетите в системата на народната просвета да бъдат увеличени от 1 ноември 2007 г. в допълнително уговорен между страните размер.”

По-рано тази вечер, след проведени в МФ разговори, лидерът на КНСБ д.р Желязко Христов обяви, че има договорка за начална заплата на педагогическия персонал 440 лева, а за средна брутна заплата 785 лева за учители със стаж над 20 години.

В проекта на споразумение се предлага още всички училища да придобият статут на второстепенни разпоредители по бюджетни кредити, да има гъвкав подход при определяне на заплатата, да има възможност да се увеличи броят на децата в паралелките, да продължи въвеждането на системата за диференцирано заплащане.

Правителството предлага и да продължи изграждането на национална ефективна система за външно оценяване, в това число и провеждане на държавни зрелостни изпити в края на тази учебна година, да бъде създадено нормативно задължение всеки учител, който дава частни уроци, да декларира това пред директора.

Документът на МС предвижда неподаването на декларация или подаването на декларация с невярно съдържание да бъде уредено като основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Предвижда се и да бъдат завишени стандартите за издръжка на един ученик през 2008 г., като средният стандарт достигне 1151 лева. Целият документ е достъпен на сайта на Министерството на образованието на адрес www.minedu.government.bg и може да бъде прочетен тук.