Мост се срути във Владая, свлачище затвори пътя Рударци-Кладница
Мост се срути във Владая, свлачище затвори пътя Рударци-Кладница / Sofia Photo Agency, архив
Мост се срути във Владая, свлачище затвори пътя Рударци-Кладница
53819
Мост се срути във Владая, свлачище затвори пътя Рударци-Кладница
  • Мост се срути във Владая, свлачище затвори пътя Рударци-Кладница

Със срутен мост и свлачище осъмнаха в софийското село Владая. Щетите са вследствие на комбинацията от земетресението миналата седмица и последвалите валежи. Свлачище затвори и пътя между Рударци и Кладница в Пернишко.

Рухналият във Владая временен мост свързва 10 къщи с основната улица. В този район до 10 дни ще започне цялостен планиран ремонт на съоръжението, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посети района. Тя уточни, че е разговаряла с министъра на отбраната Аню Ангелов, който е разпоредил да бъдат доставени временно съоръжения. От Пловдив към Владая вече пътува понтонен мост, който ще замести отнесения мост.

До два месеца ще е готово ремонтираното изцяло ново съоръжение, добави Фандъкова. Дотогава ще се минава по временно изградено съоръжение. Живеещите в района не са тотално отцепени. Единствено проблем ще има за преминаването с автомобили.

Скални парчета са се отронили на улица „Бели брег" в селото. Районът е свлачищен, обясниха живеещите във Владая. Ще се търсят възможности за финансиране, за да може да бъде укрепена скалата, каза Фандъкова.

Хората благодариха, че не е имало в този момент минувачи, които да пострадат от падащите скални камъни. Улицата ще бъде отцепена, за да се предотвратят инциденти при ново свлачище.

200-300 къщи са пострадали във Владая след земетресението от 5,8 по Рихтер на 22 май, обясни кметът на Владая Васко Стоянов. От тях 30 къщи са с по-тежки щети. Необходими са сериозни инвестиции, за да се решат проблемите на владайци, каза още той.

Около 130 са по-сериозно пострадалите сгради в София от земетресението, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тази сутрин е пропаднал и пътят Рударци-Кладница, съобщи кметът на Кладница Васил Мирчев. Пътят е затворен за движение, изпратена е техника на място. Очаква се до края на деня движението по този участък да бъде възстановено, но с ограничения в скоростта.

Шосето се е пропукало, пропаднал е голям участък с дължина 30 м, потвърди и кметът на Рударци Богдан Богданов. Няма пострадали при срутването хора и автомобили. Кметът Богданов не коментира дали свличането на пътя е следствие на земетресението или на дъждовете, които не спират през последните дни.

В района ще продължат укрепителните работи, тъй като под пътя има свлачище, което се е активизирало от земетресението и това е довело до пропадането на пътя. Има обходен маршрут, който е през селище „Вилна зона Делта-Хилт”.

Около 6-7 къщи са със сериозни щети в Кладница след труса.

В селата Владая и Мърчаево от утре ще има два екипа, които ще описват нанесените щети вследствие на земетресенията. Експерти на Министерството на труда и социалната политика ще са във Владая от днес, като на пострадалите от земетресението собственици ще бъдат изплатени еднократни помощи по 325 лева. Над 300 са сигналите за щети в следствие от труса в двете села. Те ще бъдат посетени от експерти, за да опишат щетите.

По предварителни оценки щетите от земетресението на 22 май в Столичната община са за около 1,3 млн. лева, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. По думите й това ще е сумата, която ще се иска от междуведомствената комисия. Работата на комисиите ще продължи, за да се опише всяка щета, нанесена вследствие на земетресението, посочи кметът. Фандъкова обясни, че средства за възстановяване на щетите ще се отпускат само срещу редовни документите за собственост и строеж.