Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?
Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол? / БГНЕС, архив
Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?
85926
Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?
Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?
Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?
  • Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?
  • Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?
  • Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?

Здравният министър Петър Москов декларира, че е отворен за диалог. Това е така и през последната година и половина и всяко конкретно предложение, което е аргументирано, е било прието, заяви той. Този отговор даде министърът на лекарските протести в предаването "Седмицата" на Дарик.

Той напомни, че след разговорите с личните лекари техните предложения са приети и вече са част от протоколите на Здравната каса.

Министърът изрази мнение, че понастоящем, ако има някакви протести, те са свързани с това, че "някакви хора не желаят да има някакъв контрол, върху начина, по който се изразходва публичният ресурс".

По повод въвеждането на пръстов идентификатор като мотив за лекарските протести, министърът за пореден път повтори, че това ще бъде форма на контрол.

Министър Москов няма да подава оставка

"Може ли да ми обясните, ако за момент влезете в положението на лекарите, какво точно ви притеснява в това, че пациентът и касата, която плаща от неговото име, въвежда такава система за контрол", попита министърът и допълни: "Единственият вариант, в който бихте могли да имате някакво притеснение е, ако в досегашната ви работа при липса на всякакви контролни механизми - било електронни, било други, да кажем количеството пациенти или видът пациенти, които сте отчитали, не съвпада с реалните. Това е единствената причина вие да имате проблем с въвеждането на контролни механизми".

Москов не се поддавал на натиск, реформата в здравния сектор продължава

Общо решение по въпроса за електронната идентификация има и то е разписано в закона, напомни министърът. "То говори за национален идентификатор и за секторен идентификатор, които са различни и не става дума за преповтаряне и различни харчения. Има идентификатори, които са свързани с НАП, има секторен идентификатор в здравеопазването, има други секторни идентификатори. Всяка сфера има своята специфика, което наистина не пречи на по-късен етап, когато имаме яснота с вида избрана технология и всичко останало, разбира се, това да се надгражда с обща система за единен национален идентификатор", каза министърът.

По въпроса, че властта може да бъде критикувана, че не взема общо решение, Москов посочи, че правителството изпълнява закона, който казва, че има национален идентификатор, когато се избере технология и начина, по който това ще се случи, и секторни идентификатори и всяка сфера е длъжна да ги въвежда. Апропо, в сектора на здравеопазването това е задължение на Касата от 2004 г., каза Москов.

От април имаме право на допълнителни медицински изследвания

Според Москов четците за лични карти, в които болниците вече инвестираха, представляват една заварена система, която не е толкова сигурна, колкото тази с пръстовата идентификация.

"Ние заварихме такава една система, разработена от Касата, от предишното управление, за четци на лични карти. Не мога да кажа, че е изцяло неработеща, но при всички положения не постига тези механизми на контрол. Но да кажа защо е нужен спешно в този сектор на здравеопазването електронен идентификатор. Тук говорим за ПИН код, който вие носите със себе си, нито го помните, нито го пишете някъде, това не е снемане на отпечатъци, това е код, който се генерира на вашето име, свързва се с ЕГН-то ви, той бронира и защитава вашите лични данни", обясни Москов.

Кабинетът прие здравната карта, вижте какво планира тя

За регистрация в системата с пръстови идентификатори по думите на министъра били нужни точно три минути. От друга страна, този метод на вход за болници, аптеки и лични лекари щял да бъде първата стъпка към електронното здравно досие на пациента.

"За да имате електронна рецепта, електронно направление и пълноценно електронно здравно досие, което мисля, че би било достижение. Не стана до края на април, ще стане до края на годината. Това не е по причина нежелание, а заради нуждата от определени срокове в закона, обжалване на едно, второ, трето, да може да отминат, за да може всичко да е чисто", поясни той.

По отношение на националната здравна карта, която отчита излишни болнични легла в страната, Петър Москов коментира така:

"Никога не бих се интересувал от това дали леглата, които са диагностицирани като излишни, са 2000, 2500 или 3100. Въпросът тук е, че ако пациенти отиват в тези структури, те ще бъдат финансирани. Ако не отиват, това, че ти си изградил нещо и си счел, че това е бизнес модел, който те задоволява, но той не отговаря на нуждите на пациентите и изискванията за качество на държавата, съответно ще имаш проблем".

Москов се извини на джипитата

Министърът още веднъж се извини на общопрактикуващите лекари, че тяхното мнение не било взето предвид още в началото на преговорния процес. Той заяви, че съвместно с тях в следващите месеци ще се изработят ясни и прецизни правила за контрол и качество на дейността им. "Има подадена ръка от държавата и съсловието и нещата вървят напред", категоричен е Петър Москов.