Министър Москов няма да подава оставка
Министър Москов няма да подава оставка / БГНЕС, архив

Краткият отговор на това дали ще си подам оставката е "не". Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Петър Москов по повод масовите лекарски протести и недоволство срещу здравната реформа.

Недоволни лекари от цялата страна се събраха на протест в София

В навечерието на професионалния си празник 500 медици от цялата страна вчера протестираха в центъра на София срещу здравните политики, които налага ресорният министър Петър Москов. Някои от участниците в протеста, иницииран от Българския лекарски съюз, поискаха преговори с Москов, друга част от недоволните пък настояха министърът да си подаде оставката.

Протестът получи подкрепата на частни и общински болници, на общопрактикуващи лекари и на пациентски организации. Основният повод за недоволство бе служебният рамков договор, приет от здравните власти, който елиминира лекарското съсловие от преговорите в здравеопазването.

Москов се извини на джипитата

„Факт е, че здравната система трябва да бъде променена. Всяка една промяна е записана още преди година и половина в концепцията за реформа на правителството. Те са гласувани единодушно на много форуми. На теория Лекарският съюз винаги е бил съгласен с това нещо", заяви Москов.

Той посочи, че здравната система дълги години не е била променяна и в нея са се трупали порок след порок: "Тя накара мен като лекар и колегите ми да се справяме поединично".

"Убеден съм, че търговията трябва да отстъпи място и медицината да се върне", категоричен беше той.

Източник: Novanews.bg